Om STIHL TIMBERSPORTS®

Video file

Historie

STIHL TIMBERSPORTS® er en internasjonal konkurranseserie i ekstremsport som ble startet i 1985 i USA og kom til Europa i 2001. Sportens røtter går helt tilbake til 1800-tallets Australia og New Zealand, da tømmerhuggere konkurrerte mot hverandre gjennom å hugge ned trær og sage dem opp.

STIHL TIMBERSPORTS® består av seks grener: tre med øks, to med motorsag og én med en to meter lang håndsag. Grenene simulerer felling av trær eller kapping av allerede felte trær og tar utgangspunkt i hvordan man før i tiden felte og kappet trær, men med en moderne vri og tilpasset som sportsgren. Atletene utviser styrke, mot, teknikk og utholdenhet.

Sporten kom til Norge i 2000, og Norge har vært vert for VM to ganger, i 2012 og 2017. I dag er Ole Ivar Lierhagen lagkaptein på det norske landslaget, som har gjort suksess internasjonalt flere ganger. STIHL TIMBERSPORTS® er stort i Norge, og sendes på TV2. 

Historie
Ole Magnus Syljuberget

TIMBERSPORTS® 2024

 

DatoAktivitetSted
12.-14. aprilNybegynnerleirOrsa, SWE
10.-12. maiFortsettelsesleirOrsa, SWE
25. maiWorld Trophy & Rookie World Championship 2024Milano, ITA
1.-2. junNordic Cup 2024, pt. 1Grästorp, SWE
26.-27. junNordic Cup 2024, pt. 2Västerås, SWE
19.-20. julNordiske Mesterskapene 2024Malung, SWE
9.-10. augNordic Cup 2024, pt. 3Elverum, NOR
11. augNordic Trophy 2024Elverum, NOR
25. augInternational Women's CupKlingenthal, GER
29. sepEuropean Trophy 2024Belizona, CH
8.-9. novWorld Championship 2024Toulouse, FRA

Disipliner

TIMBERSPORTS® består av seks grener: tre med øks, to med motorsag og én med håndsag. Grenene simulerer felling av trær eller kapping av allerede felte trær og tar utgangspunkt i hvordan man før i tiden felte og kappet trær.

Grenene som utføres med øks, er Underhand Chop, Standing Block Chop og Springboard. Stock Saw utføres med en kraftig standardmotorsag, Single Buck med en to meter lang håndsag, mens Hot Saw utføres med en spesialbygd motorsag med 62 hestekrefter. 

Vebjörn Sönsteby
Robert Ebner

WORLD TROPHY

STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy (tidligere Champions Trophy) er et høydepunkt i TIMBERSPORTS®-sesongen. Atletene gjennomfører fire ekstremt utfordrende grener etter hverandre. Det krever mental styrke, perfekt teknikk og utholdenhet. De konkurrerende må bruke alle sine reserver og gi alt de har i utslagsomgangene. 100 % innsats kreves i hver duell og hver omgang. Den minste lille feil kan føre til at man blir slått ut. De to atletene som vinner samtlige omganger, tar seg til finalen og konkurrerer om tittelen.

VM i TIMBERSPORTS®

LAG-VM
Over 100 atleter fra drøyt 20 land konkurrerer i STIHL TIMBERSPORTS® lag-VM. Fire atleter konkurrerer i stafettformat i grenene Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck og Standing Block Chop. Landslagene konkurrerer i utslagsomganger der det laget som gjennomfører omgangen på raskest mulig tid, vinner og går videre til neste omgang. De to lagene som vinner samtlige omganger, tar seg til finalen og konkurrerer om verdensmestertittelen i lag-VM. 

INDIVIDUELL-VM
Verdens tolv fremste atleter konkurrerer i det individuelle verdensmesterskapet i kampen om den prestisjefylte verdensmestertittelen. Atletene konkurrerer i samtlige sex TIMBERSPORTS® grener i tre runder, og det gis poeng etter de raskeste tidene i den respektive grenen. Etter hver runde elimineres atletene med lavest poeng. De seks atletene med høyest poengsum konkurrerer om verdensmestertittelen i finalerunden med den øredøvende og mektige grenen Hot Saw. Den atleten med flest poeng etter samtlige seks grener utnevnes til verdensmester i STIHL TIMBERSPORTS®.

Liverpool 2017
Emil Hansson

ROOKIE-VM

Rookie-VM arrangeres under opptakten til World Trophy (tidligere Champions Trophy). Her konkurrerer ti lovende unge atleter fra ulike land i fire grener. I hver gren møtes de unge atleter to og to. Når alle atleter har fullført en gren, deles det ut poeng basert på de registrerte tidene. Høyest poengsum gis til den med raskeste tid. Atleten som har høyest poengsum totalt etter alle de fire grenene, utpekes til juniorverdensmester. En rookie er under 25 år, og kvalifiserer seg til VM gjennom nasjonale uttak. 

Hold deg oppdatert!

Via STIHL TIMBERSPORTS® offisielle database ser du de siste resultatene fra både nordiske og
internasjonale konkurranser. Der kan du også se gjeldende verdensrekorder og annen
informasjon om ekstremsporten samlet på ett sted.

Til databasen