VM 2018

Det svenske landslaget skal bli Europas beste

På fredag avgjøres verdensmesterskapet i lag i STIHL Timbersports. 22 landslag samles i oppgjøret om verdens beste lag i Timbersports, og det svenske landslaget sikter høyt i år. For første gang skal de reise hjem fra VM som det beste laget i Europa. Det norske landslaget trives i rollen som underdog.

Forrige helg hadde det svenske landslaget en siste samling før VM, som avgjøres fredag og lørdag i Praha. På treningsleir hos lagkaptein Hans-Ove Hansson i Dalarna, Sverige, lå fokuset på å trene seg sammen som et lag, der det svenske laget har gode sjanser for å nå langt. Historisk sett er den beste plasseringen en fjerdeplass under VM i 2014. De siste årene har laget vært nære ved å sette ny svensk rekord. I forkant av årets mesterskap har alle de svenske atletene trent hardt for å kunne henge med i verdenseliten. 

– Vi er i bra form, og i år er vi ekstra revansjesugne! Det er hard konkurranse om topplasseringene, men det er selvsagt en drøm å stå på pallen, sier Calle Svadling. 

Norske Vebjørn Bleka Sønsteby er bare 23 år, men allerede en veteran å regne på det norske landslaget. Han deltar i år på sitt 8. VM i STIHL Timbersports.  Han er optimistisk med tanke på svenskenes mål om en topplassering. 

– Det har de absolutt mulighet til. Vi derimot har ikke kommet til en kvartfinale engang, så det må være målet vårt å komme dit. Alt annet blir bare en bonus, sier Vebjørn. 

Vil bli beste europeiske lag
I flere år har de store nasjonene USA, Canada, Australia og New Zealand kjempet i toppen, og det er i disse landene sporten har sine røtter. I årets VM er det mange gode landslag, og flertallet er fra Europa. Det svenske landslaget er i god form og satser på å stå igjen som det beste europeiske laget når konkurransen er avgjort fredag kveld. 

– Vi har aldri hatt så gode muligheter som vi har i år, og må ned på rundt ett minutt hvis vi skal sloss mot lag som Tyskland, Polen og Tsjekkia, sier lagkaptein Hans-Ove Hansson. 

Norge er underdog
Også det norske landslaget hadde forrige helg en siste treningssamling før VM. Landslaget har tilgang på en treningshall i Åsmarka, som gjør at de kan trene innendørs i all slags vær. Det norske atletene tapte for svenskene under Nordisk mesterskap i august, men har trent hardt og vist fremgang i år. Målet deres er å forbedre plasseringen fra VM på hjemmebane i 2017, der de ble nummer 11. 

– Jeg velger å heller være litt underdog enn å være stor i kjeften. Svenskene har vært store i kjeften før, det kler dem godt, sier lagkaptein Ole Ivar Lierhagen. 

Hvordan det går med de norske og svenske gutta mot verdenseliten avgjøres fredag kveld fra klokken 19:00. I løpet av kvelden skal verdensmesteren i lag i STIHL Timbersports 2019 kåres. 

Det svenske landslaget 2019
Pontus Skye, Leksand
Calle Svadling, Bjursås
Johannes Eriksson, Avesta
Emil Hansson, Bergkarlås
Ferry Svan, Vansbro

Det norske landslaget 2019
Ole Ivar Lierhagen, Brumunddal
Vebjørn Bleka Sønsteby, Brøttum
Jon Arne Borg Engø, Arneberg
Ole Magnus Syljuberget, Mesnali

Historikk verdensmestere

År Sted Verdensmester lag Verdensmester individuelt
2018 Liverpool, Storbritannia Australia Laurence O'Toole
2017 Lillehammer, Norge New Zealand Jason Wynyard, NZL
2016 Stuttgart, Tyskland Australia Jason Wynyard, NZL
2015 Poznan, Polen Australia Jason Wynyard, NZL
2014 Innsbruck, Østerrike Australia Jason Wynyard, NZL
2013 Stuttgart, Tyskland New Zealand Brad de Losa, AUS

Dato:
Fredag 1. november: VM lag 2019, 19:00
Lørdag 2. november: VM individuelt 2019, 19:00

Sted:
Industrial Palace, Výstaviště, 170 00 Praha 7-Bubeneč, Tsjekkia

Livestream:
Konkurransene begge dager vil livestreames på:
www.stihl-timbersports.com 
https://www.facebook.com/stihltimbersports
https://www.youtube.com/user/STIHLTIMBERSPORTStv  
https://www.twitch.tv/stihltimbersports