Sverige bød på tøff motstand innledningsvis, men både Ferry Svan og Emil Hansson røyk ut i kvartfinalene. Emil Hansson fikk den beste plasseringen av de to, med en sjetteplass av totalt 16 deltakere.

Sverige på 6. plass i TIMBERSPORTS® World Trophy – Ferry Svan og Emil Hansson hakk i hæl på verdenseliten

Lørdag kveld gikk årets utgave av World Trophy av stabelen i Rotterdam i Nederland. Favoritten Ferry Svan og Emil Hansson bød publikum og motstanderne på gode prestasjoner gjennom konkurransen, men begge atletene røyk ut i kvartfinalene.  Ferry Svan ble diskvalifisert og Emil Hansson var bare ett økseslag etter bronsevinner Jason Lentz. Emil Hansson kom lengst av de to atletene og endte på en imponerende sjetteplass. 

Onderzeebootloods i Rotterdams havn var lørdag 10. juni vertskap for konkurransen World Trophy 2023. Av verdens 16 beste TIMBERSPORTS®-atleter skulle det kåres en verdensmester i det tøffe konkurranseformatet. Trophy-formatet innebærer at atletene skal ta seg gjennom fire grener etter hverandre, og heatene avgjøres i utslagsdueller. Svenskene Ferry Svan og Emil Hansson ble i forkant regnet som utfordrere til verdens aller beste atleter, og begge gjorde en stabil reise i både tidskvalifiseringen og den første runden.

Ferry Svan, en av favorittene til pallplassering, møtte i kvartfinalen vertsnasjonens Redmer Knol. Til tross for en stabil reise til kvartfinalen ble Ferry Svan diskvalifisert etter at han ikke avsluttet den første grenen Stock Saw korrekt.

– Jeg var stresset, så jeg fikk ikke til å slå av motorsagen i tide. Da jeg begynte med den andre grenen, Underhand Chop, så hørte jeg sagen og skjønte straks at jeg var disket. Men, jeg ville likevel gå hele veien til mål og fullføre heatet, sier en tydelig skuffet Ferry Svan og fortsetter:
– I tidskvalifiseringen tok jeg en tredjeplass, som er kjempebra, det tar jeg med meg. Jeg får komme sterkere tilbake senere.

Emil Hansson, nok en gang yngst i konkurransen og regjerende europamester, gjorde en god tidskvalifisering og gikk videre til kvartfinalen, der han møtte amerikanske Jason Lentz, 37. I den siste grenen, Standing Block Chop, skilte det bare ett økseslag mellom de to atletene, og Lentz slo av blokken et knepp raskere. Emils tid på 1:10.24 ga ham dermed en imponerende sjetteplass.

– Det var tøff motstand i dag. Jeg lå bare ett hugg etter Jason Lentz i kvartfinalen, og det er jeg fornøyd med. Fremover blir mitt mål å gå videre fra kvartfinalene og ta sikte på pallplass, sier Emil Hansson.

Til slutt var det nyzealenderen Jack Jordan som levde opp til forventningene og forsvarte tittelen sin i World Trophy. 27-åringen, som vant World Trophy i 2022 i Wien, taklet presset godt. I tillegg til å ta tittelen satte han ny verdensrekord på 53.65 sekunder. Sølvmedaljen gikk til Polens Michał Dubicki, og amerikanske Jason Lentz sikret bronsen.

Enda en svensk sjetteplass under helgens Rookie-VM
Fredagskvelden ble Rookie-VM avgjort, der de tolv beste Rookie-atletene i verden kjempet om den prestisjefulle tittelen som Rookie-verdensmester. Også her var Sverige representert i form av svenske Edvin Karlsson. Mange av junioratletene var sultne på tittelen, og etter mange fine prestasjoner endte Edvin på en sjetteplass.

– Det var tøff motstand med skikkelig dyktige atleter. Men jeg hadde en god start på konkurransen i
både Underhand Chop og en førsteplass i Stock Saw, og det får jeg ta med meg, sier Edvin
Karlsson.

Szymon Groenwald fra Polen bød på en fenomenal prestasjon der 18-åringen tok verdensmestertittelen. Den unge polakken vant fire av fem grener med nye verdensrekorder i både Single Buck og Underhand Chop med henholdsvis 9.01 og 13.64 sekunder. Med fredagens tittel var det første gang at en europeisk atlet tok verdensmestertittelen siden svenske Ferry Svan i 2017 ble den første europeiske atleten noensinne til å vinne et Rookie-VM. I International Women Cup, som også ble avgjort på lørdag, tok amerikanske Erin Lavoie gull.